Blog Easterseals H Hendy H. Hendy Associates project profile Project Profile + Video Projects work design

Easterseals Recreates its Office to Inspire Play and Wellbeing

In an attempt to set a precedent for all future developments, Easterseals tapped interior architecture firm H. Hendy Associates to absolutely rework their 40,000 square foot, two-story office in Irvine, California.

Easterseals, a non-profit useful resource for individuals with disabilities, veterans, seniors and their households, acquired a new Southern California Headquarters constructing renovation delivered on a twofold vision. The renovation created a branded area providing an inviting and playful expertise for special-needs youngsters and an inspiring surroundings that enhances the well-being of staff.

When was the undertaking completed?
2018

How a lot area (SF)?
40,000 SF

To encourage staff to take the steps whereas touring between floors at Easterseals, the design contains a skylight-lit staircase complete with terrariums and graphics supporting Easterseals mission and providers.

Was this new or renovated area?
Renovated

SF per individual?
296 PSF per individual

How many staff?
135 staff at this location

The remedy gyms at Easterseals assist youngsters born with disabilities study the talents needed to participate absolutely in life.

What is the common every day inhabitants?
135 staff and 100-150 shoppers every day

Is there a cellular work or do business from home coverage? In that case, what % of staff are remote staff?
There are several behavioral interventionist staff who are in the area with shoppers day by day, but H. Hendy Associates designed the area to embrace dedicated touch-down stations for these staff once they return to the workplace.

Describe workspace varieties.
The lobby serves as a dual-purpose area that welcomes the company friends with a spacious seating area, in addition to the youngsters, with kid-friendly nooks that provide child-sized furniture, toys, and a watercolor panorama print.

The executive workplace spaces on each the ground flooring and higher degree are balanced with open seating areas and workforce rooms.

The remedy middle is comprised of two gymnasiums and a number of small, well-lit remedy rooms crammed with toys, books, and crafts for the youngsters.

visitors roomTo elicit a constructive and uplifting experience and to create a cushty setting for Easterseals visitors and the 100 to 125 autistic patients served each day, the undertaking workforce launched a warm and inviting lobby area complete with spacious seating and kid-friendly play areas and nooks.

What sort of meeting areas are offered?
The new area has a board room on the second flooring used by leadership and out there for giant scale conferences. The administrative area additionally has enclosed focus rooms for individuals or small teams in addition to open meeting areas for impromptu sit-down conversations between colleagues.

What other forms of help area or amenity areas are offered?
Easterseals leverages its prime location in central Orange County and its multipurpose coaching room for group outreach alternatives like fundraisers, guide signings and recreation nights for the youngsters and families they serve.

The prevailing patio at Easterseals was inopportunely situated adjoining to a serious Orange County freeway. To make this patio a usable area, the workforce discovered acoustical solutions to reduce noise and create a user-friendly amenity for workers and visitors.

easterseals logoImpressed by the previous Easterseals emblem – a lily symbolizing progress and new beginnings – the reimagined area incorporates greenhouse-motivated parts to metaphorically signify safety, nurture, and progress from seedlings to full bloom.

What are the tasks location and proximity to public transportation and/or other facilities?
It’s instantly adjacent to a serious freeway and a public transportation stop is within 75 ft of the entry.

Was the “C” Suite concerned within the challenge planning and design course of? In that case, how?
The C Suite was concerned in the course of at venture inception, which started with a visioning session via the development of the office area. The design of Easterseals was based mostly on this feedback.

What kind of programming or visioning activities have been used?
The design of the Easterseals Southern California headquarters stemmed from the results of a visioning session between Hendy and Easterseals management. The visioning session helped set up Easterseals objectives and goals and offered perception on the brand image and priorities for the new area.

Hendy reviewed the corporate’s mission statement, future enterprise calls for, organizational construction, and desired corporate tradition. Hendy additionally engaged the Easterseals workforce to understand current facility issues and how to enhance upon them.

The Easterseals Southern California Headquarters delivers on a twofold imaginative and prescient to create a branded area providing an inviting and playful surroundings for special wants shoppers and a practical workspace that enhances staff’ well-being.

Have been there another type of employee engagement activities?
All palms assembly shows, board members retreat presentation, visuals of proposed renderings, and intermediate progress website visits.

Please describe any program necessities that have been distinctive or required any special analysis or design requirements.
Prior to the renovation, the Easterseals amenities staff divided the corporate office and therapy providers into two separate buildings, every functioning independently, but working towards the identical objective. The merger of the two entities united the group and gave the design firm the chance to challenge the methods of the traditional office area and therapy middle to create a brand new, shared surroundings to be occupied by both teams in concord.

Was there any emphasis or requirements on programming for well being and wellbeing initiatives for employees?
The biophilic design of the renovated facility builds a framework for human/nature connections with terrariums lining the staircase, succulents layered in outside troughs subsequent to the seating areas, brilliant and colourful photographs of pure parts inside the group’s huddle rooms, and carved panels within the foyer that symbolize hanging vines. Indoor-outdoor work areas additionally permit entry to pure mild and supply staff the pliability to work where they feel most snug doing the duty at hand. To encourage motion and help ergonomics, all Easterseals workstations are peak adjustable.

Have been there any particular or unusual development supplies or methods employed within the challenge?
1) Resysta soy-based exterior plank product
2) Twin wall polycarbonate (greenhouse materials)
three) Clay pots created a sculptural component

For particular examples, please describe the product, how it was used, and if it solved any specific drawback.
All these materials have been used throughout the challenge as thematic options, reinforcing the overall design concept of progress and new beginnings.

As building house owners, Easterseals sought a extra permanent, deep-rooted residence with this new constructing renovation. In response, Hendy delivered a timeless, durable design for a long-term return on investment.

What merchandise or service options are making the most important impression in your area?
Peak adjustable work surfaces and ergonomic work stations by Allsteel, know-how elements by AVI-SPC, paintings, and graphics symbolizing biophilia by Graffiti and Laura Lejuwaan Images, Inc.

What sort of branding parts have been included into the design?
Impressed by the previous Easterseals emblem, a lily symbolizing progress and new beginnings, the design incorporates greenhouse-motivated parts to metaphorically signify protection, nurture, and progress from seedlings to full bloom. This theme may be noticed in patterns of seeds and sowed fields crafted in plaster-covered walls throughout the building, the skylight-lit staircase with terrariums hanging from the walls, and within the daring and vibrant, over-sized pictures of floral blooms from local artist, Laura Lejuwaan.

Moreover, the sunshine fixtures thoughtfully positioned all through the area emulate beehives and are representative of bees pollinating flowers and the continuity of progress. Each design component was intentionally chosen to honor and reinforce Easterseals’ values: Stay, Study, Work and Play.

What is the most original function of the brand new area?
Probably the most unique features of the brand new area is the doorway immediately past the lobby. Via the entryway, the staircase contains a two-story mission highlights wall that comes with graphics that remember Easterseals mission statement and photographs of the providers they provide. Unbeknown by many workplace guests, the highlights wall adjoining to the staircase is actually dual-purpose, displaying Easterseals’ message by means of powerful graphics whereas concealing present accessible utility doorways.

In depth collaboration between the donors, board members, and therapy suppliers led to the effective course of move from the ground flooring to the boardroom while visually supporting Easterseals mission, values, and providers along the stairway.

The biophilic design of the renovated facility builds a framework for human/nature connections with shiny and colorful pictures of pure parts inside the group’s huddle rooms.

Are there any furnishings or areas specifically included to promote wellness/wellbeing?
To create a space that promotes well being and wellness, the inside architect agency included eco-friendly supplies all through the area emulating a greenhouse and providing Easterseals an organic answer to enhancing the well-being of its patients, visitors, and staff.

What kinds of know-how merchandise have been used?
Tablets have been introduced to the power enabling mother and father to work together with and witness real-time remedy periods for his or her youngsters and view their day-to-day progress. Different know-how techniques have been used to schedule and reserve rooms inside the new area. White noise audio system also have been included all through the building.

If the company relocated to a new area, what was probably the most troublesome facet of the change for the workers?
The company did relocate to this new office but there was no problem. They have been excited and embraced the new area.

Indoor-outdoor work areas additionally permit entry to pure mild and supply staff the pliability to work the place they feel most snug doing the task at hand.

How did the corporate communicate concerning the modifications and moves?
The interior architect agency, H. Hendy Associates offered design shows individually to shopper contacts, employees, and board members.

Tell us extra!
Interior Architect: H. Hendy Associates
Common Contractor: JLC Associates
Furniture Supplier: CBI
Signage and Graphics: Graffiti
Millwork: Moen Woodworks

Images courtesy of RMA Architectural Images